Foto's en ansichtkaarten van Andel


Op deze pagina enkele voorbeelden uit mijn verzameling.

Een oude foto:
(klik op de foto voor een uitvergroting)

Deze foto kreeg ik van Dick van Maanen. Gerard den Dekker en Piet Brugmans hielpen me met het vinden van de namen van enkele afgebeelde personen. De foto is uit ongeveer 1913. Op deze foto is een van mijn voorouders te zien. De tweede van links, naast de jongen met de fiets, is mijn over-over-over grootmoeder Cornelia den Dekker (geboren 1831 in Veen, overleden 14-11-1920 te Andel), weduwe van Albertus/Bart Kraaij (1828-1910).
Naast haar staat (met haar baby op de arm) Cornelia (Kee) Vos (1889-1954) en haar man Izak den Dekker (met fiets) (1889-1949). Cornelia (Kee) Vos was een kleindochter van Cornelia den Dekker, De baby is de na 11 maanden gestorven Betje. Naast Izak staat waarschijnlijk Mien de Waal met een kind aan de hand. De vrouw geheel rechts is Johanna van Herwijnen, getrouwd met Gerard Sterrenburg. Mij onbekend zijn dus nog de namen van de jongen op de fiets links en van het kind dat Mien de Waal aan de hand heeft. De foto is genomen aan de Hoge Maasdijk te Andel. Wie kan mij vertellen wie de jongen op de fiets en het kind waren ? Ook als iemand andere foto's van de genoemde personen heeft zou ik die graag met deze foto vergelijken om te zien of ik de namen correct heb.


Uit de wiewaswie database blijkt dat:
Izaak den Dekker, geb. ca. 1890 te Veen, zoon van Jan Govert den Dekker en Cornelia Vos,
op 17-5-1912 te Andel trouwde met
Cornelia Vos, geb. ca. 1890 te Andel, dochter van Willem Vos en Elisabeth Christina Kraaij

Elisabeth Christina Kraaij, geb. 16-9-1866 te Andel, dochter van Bart Kraaij en Cornelia den Dekker,
trouwde op 11-7-1889 te Andel met
Willem Vos, geb. 16-2-1866 te Veen, zoon van Jan Vos en Geertrui van Veen.

Gerardus Antonie Sterrenburg, geb. te Andel, zoon van Gerardus en Celia van Noorloos,
trouwde op 18-11-1897 te Andel met
Johanna Hendrika van Herwijnen, geb. te Andel, dochter van Johannes en Adriana Sonneveld.


Enkele oude ansichtkaarten:
(klik op de ansicht voor een uitvergroting)
Deze fotokaart is uit ongeveer 1930. Hierop is te zien een jongen in korte broek met zwarte lange kousen midden op de weg. Op de achtergrond de Rombouts-toren. (Uitgave van der List/Bromografia). Wie kan mij de naam van deze jongen vertellen ?
Een wat recentere kaart met 5 fotootjes van Andel
Een helaas wat beschadigde kaart vanwege een eraf geknipte postzegel. Ook dit soort kaarten is waardevol voor mij omdat ook die afbeelding een blik gunt in Andels verleden. Ook hier is weer de vraag wie de twee vrouwen zijn die achter het hek staan ?
Een schitterende kaart met een enorm kijkerspubliek voor de fotograaf. Als je goed kijkt zie je zelfs in de bomen nog wat jongens hangen. Aardig is dat de afzendster van de kaart, Goverdina Smits, een streepje heeft gezet om aan te wijzen waar ze zelf staat in deze foto (zie uitsnedes hieronder). Volgens Rob Smits is dit Goverdina Smits geboren 14-10-1877, dochter van Willem Smits en Christina van de Water, en gehuwd 17-4-1897 te Rijswijk (NBr) met Gerrit van Pruissen (zie genlias, huw. akte nr. 1). De kaart is verzonden in 1902 (poststempel 24-9-1902) aan mej. Goverdina Haspels, adres: den heer B. Haspels, mr. timmerman, Genderen. Dit is volgens hem waarschijnlijk een dochter van Bastiaan Haspels en Amerentia Smits. Een familie relatie lijkt mogelijk, maar is nog niet aangetoond. Ook hier weer de vraag of iemand de naam weet van een of meer van de overige personen. .

een tweetal uitvergrotingen van bovenstaande kaart
Een mooie afbeelding van de blauwekerk te Op-Andel
Het panorama dat zichtbaar is na het beklimmen van de Romboutstoren.

Deze pagina is voor het laatst aangepast op 14-Apr-2007.
terug naar de voorpagina.